Το φαγητό ή η εκτεταμένη άσκηση/φυσική δραστηριότητα είναι το μέσο που χρησιμοποιεί το άτομο για να διαχειριστεί διάφορες δύσκολες ή πιεστικές καταστάσεις στη ζωή του.
Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν έναν τρόπο προσαρμογής στην καθημερινότητα του ατόμου – έναν μηχανισμό που τον χρησιμοποιούν για να χειριστούν δύσκολες στιγμές και συναισθήματα που απορρέουν από αυτές ή για να επανακτήσουν κάποιον έλεγχο στη ζωή τους που νιώθουν πως τον έχουν χάσει.
Καταπίνοντας την τροφή το άτομο καταπίνει σκέψεις και συναισθήματα που δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκφράσει.
Η ενασχόληση με την τροφή και το βάρος είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου – σημασία έχει να δούμε και κάτω από αυτό τι υπάρχει που συνήθως είναι παράγοντες/στοιχεία όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή έλλειψη αυτοαξίας. Εστιάζοντας στο φαγητό και στις θερμίδες το άτομο αποπροσανατολίζει το μυαλό του από αρνητικές σκέψεις ή μπλοκάρει/μονώνει δυσάρεστα συναισθήματα.
Το κοινό σημείο των Διατροφικών Διαταραχών είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, η δυσαρέσκεια με το σχήμα και το μέγεθος του σώματος και η συνεχής ενασχόληση με το φαγητό [σε αντίθεση με τη διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά].