Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΣΤΙΓΜΕΣ ευτυχίας σε μια σχέση

Σε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς ένα συχνό θέμα είναι η ευτυχία στο ζευγάρι. Μου ζητάνε συμβουλές για μια ευτυχισμένη σχέση, για έναν επιτυχημένο γάμο και αναρωτιούνται πώς άλλα ζευγάρια δείχνουν τόσο ευτυχισμένα και «εμείς δεν είμαστε συνέχεια έτσι, κάπου το χάνουμε .. τι κάνουμε λάθος;».

Η λέξη κλειδί αλλά και λέξη παγίδα ταυτόχρονα είναι το ‘συνέχεια’. Και αυτό διότι δημιουργούμε μια ιδανική εικόνα στο μυαλό μας για τη σχέση με τη χρονική ψευδαίσθηση του «για πάντα» η οποία μας ματαιώνει κάθε φορά που κλονίζεται. Το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν είναι εφικτό να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι και ευτυχισμένοι ούτε επίσης και συνέχεια λυπημένοι. Η ευτυχία είναι ΣΤΙΓΜΕΣ. Και αυτές επιδιώκουμε να ζούμε.

Επειδή όπως φαίνεται η αγάπη, που λέγανε οι παλιότεροι, δεν αρκεί για μια αρμονική σχέση ας δούμε καλύτερα και κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία.

 

  1. Βάζουμε όρια

Μπαίνοντας σε μια σχέση το πρώτο που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε είναι η σχέση με τους γονείς μας. Να κόψουμε τον συναισθηματικό ομφάλιο λώρο που μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε πιο αυτόνομα στη σχέση μας. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει το ζευγάρι.

 

  1. Μοιραζόμαστε

Δουλειές, υπευθυνότητες, ευθύνες: Αποφεύγουμε με αυτό τον τρόπο τις συγκρούσεις καθώς μια συχνή αιτία για αυτές είναι οι δουλειές που αμελήθηκαν και τελικά τις επιφορτίστηκε ο ένας από τους δύο.

Οικονομικές ανησυχίες και κάνουμε μαζί τη διαχείριση: Μιλάμε για τα οικονομικά και κάνουμε μαζί έναν καλό προγραμματισμό εσόδων-εξόδων.

Στιγμές καθημερινότητας: Κρατάμε μια δική μας ώρα που θα συζητάμε για τη μέρα που κύλησε, τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες, τις απόψεις ή τους στόχους του/της συντρόφου μας.

Δραστηριότητες: Κάνουμε μαζί είτε μια δραστηριότητα [π.χ. βόλτα στην παραλία, ποδηλατάδα] είτε απλά τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Αποφάσεις: Υπολογίζοντας τη γνώμη του συντρόφου μας, για να πάρουμε μαζί μια απόφαση από την πιο απλή έως και την πιο σημαντική, δείχνουμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι σημαντικός στη ζωή μας.

 

  1. Κρατάμε χρόνο και χώρο για τον εαυτό μας

Φροντίζουμε τον εαυτό μας εσωτερικά και εξωτερικά. Βγαίνουμε έξω με φίλους, συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που μας γεμίζουν και που μας αρέσουν. Κρατάμε κάποιο χώρο μέσα στο σπίτι που θα είναι ο χώρος μας για ηρεμία, στοχασμό, μελέτη.

 

  1. Ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει με διάφορους τρόπους τη συμπεριφορά μας μέσα στη σχέση με εκφράσεις που κυμαίνονται από συναισθήματα αποτυχίας, ανασφάλειας, θυμού μέχρι και ζήλιας.

Ενισχύουμε την εικόνα του συντρόφου μας αναφέροντας τα θετικά του στοιχεία και τις συμπεριφορές του και κάνουμε το ίδιο και για εμάς.

 

  1. Δουλεύουμε τη σχέση

Είναι σημαντικό η σχέση μας να είναι το καταφύγιο μας

ü Στη σχέση τίποτα δεν είναι δεδομένο αλλά ζητούμενο. Βρίσκουμε ευκαιρίες να δείξουμε την αγάπη μας π.χ. παίρνουμε τηλέφωνο και αφιερώνουμε ένα τραγούδι.

ü Να λειτουργούμε αμοιβαία ως στήριγμα για τον άλλο και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο

ü Καλή επικοινωνία και κατανόηση. Μιλάμε ευθέως και όχι με υπονοούμενα, δεν είναι απαραίτητο αυτό που έχουμε στο μυαλό μας να το σκέφτεται και ο άλλος. Λέμε ξεκάθαρα αυτό που θέλουμε ή νιώθουμε. Είμαστε ειλικρινείς. Ακούμε τον άλλο και δεν βιαζόμαστε να απαντήσουμε.

ü Ψάχνουμε τρόπους και λόγους να χαμογελάμε

ü Κρατάμε ζωντανό ή αναθερμαίνουμε το ερωτικό στοιχείο [λόγια, βλέμματα, κινήσεις]. Να θυμόμαστε ότι μέσα στη σχέση, εκτός από γονείς [αν έχουμε παιδιά] είμαστε και σύντροφοι, οπότε διαχωρίζουμε αυτούς τους ρόλους.

 

  1. Διαχειριζόμαστε πιο βοηθητικά τους καβγάδες

Το θέμα των καβγάδων θα το διερευνήσουμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο επιγραμματικά εδώ μπορούμε να πούμε τα εξής..

ü Προσέχουμε πώς μιλάμε στο σύντροφο μας

ü Αν έχουμε κάνει λάθος το παραδεχόμαστε.

ü Κάνουμε συμφωνία μετά από καβγά να κοιμόμαστε μαζί στο κρεβάτι.

 

  1. Αποφεύγουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλο

Αλλά συμφιλιωνόμαστε μαζί του/της.

 

  1. Αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε

Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Επαναπροσδιορίζοντας απαιτήσεις και προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό σας και από τους άλλους βλέπουμε αλλιώς την ευτυχία.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Θανάσης Βέγγος: «Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία.

Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δυο χέρια. Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν. Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις».

 

Ευφροσύνη Μήτσιου

Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια

Msc. Σχολική – Εξελικτική Α.Π.Θ.

Εξειδίκευση στη Μη Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία

 

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην “αλήθεια” της Μακεδονίας, Απρίλιος 2013

ΥΠΟΒΟΛΗ