Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διαχείριση πίεσης και αρνητικών σκέψεων σε αθλητές και προπονητές στίβου_Προετοιμασία ΣΕΓΑΣ για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Στην ατζέντα μου 3 βδομάδες πριν είχα σημειώσει: «2-3 Ιουλίου 2013 ταξίδι στη Δεσκάτη Γρεβενών για το sport camp προετοιμασίας αθλητών στίβου».

Μόλις είχα αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Ιάκωβου Πετσούλα [Μέλους του Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ και Προέδρου του Γ.Σ. Δεσκάτης] να συμμετάσχω στην ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών.

Με περισσότερες λεπτομέρειες, από 30 Ιουνίου-6 Ιουλίου 2013 έγινε στη Δεσκάτη η προετοιμασία των αθλητών στίβου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας που θα γίνει στις 10-14 Ιουλίου 2013 και για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στις 13-20 Ιουλίου 2013.

Ξεκίνησα από Θεσσαλονίκη και περνώντας από Γρεβενά μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου γέμισα με εικόνες με πολύ πράσινο και δροσιά καθώς η Δεσκάτη έχει υψόμετρο 850 μ. Εκεί με υποδέχθηκαν θερμά ο κ. Πετσούλας και οι προπονητές των αθλητών. Οι πρώτες μας κουβέντες γύρω από τον αθλητισμό, τη σημασία της ψυχολογίας στους αθλητές και στους προπονητές και … οι συζητήσεις διάφορες και πολύ ενδιαφέρουσες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό και την ξεκούραση βρεθήκαμε στο γήπεδο που παρακολούθησα την προπόνηση των παιδιών. Ο φυσιοθεραπευτής φρόντιζε τη σωματική χαλάρωση των παιδιών. Οι προπονητές μου μοίραζαν απλόχερα πληροφορίες για το δικό τους αγώνισμα. Στη συνέχεια μαζευτήκαμε στο σχολείο για την βιωματική συνάντηση που είχα κανονίσει με τους προπονητές και τους αθλητές. Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά και ιδίως οι αθλητές μεταξύ τους καθώς αυτά τα camps έχουν και σαν στόχο τη συνοχή και το δέσιμο των παιδιών. Συζητήσαμε για την πίεση [το άγχος] πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα, πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Είδαμε το ρόλο των αρνητικών σκέψεων [NLP] και πώς μας επηρεάζουν στο αγώνισμα μας. Αναφέραμε τεχνικές και κάναμε και εξάσκηση. Ενδεικτικά, αναφέραμε τη νοερή προπόνηση και εξάσκηση, τον οραματισμό [visualization] και την τεχνική της αναπνοής. Ακούσαμε ο ένας τον άλλο να μοιράζεται στιγμές πίεσης από τη δική του αθλητική ζωή. Αυτό βοήθησε, όπως είπαν τα παιδιά στο τέλος της συζήτησης, να δούνε ότι το άγχος δεν είναι από μόνο του αρνητικό αλλά ο τρόπος που σκέφτονται και αντιδράνε σε αυτό το κάνει αρνητικό.

Την επόμενη μέρα από νωρίς το πρωί κάναμε ατομικές συναντήσεις δηλαδή συναντούσα τον κάθε αθλητή ξεχωριστά και μιλούσαμε πιο συγκεκριμένα για την πίεση-άγχος, πώς το βιώνει, τους παράγοντες που δημιουργούν πίεση, πώς τον επηρεάζει και πώς μπορεί να το διαχειριστεί. Προσαρμόσαμε στις ανάγκες του κάθε αθλητή και εξασκηθήκαμε σε κάποιες τεχνικές όπως τον οραματισμό [visualization], την χαλάρωση, τη διαχείριση αρνητικών σκέψεων [NLP]. Ήταν ενδιαφέρον που οι περισσότεροι θυμόταν πληροφορίες από τη χθεσινή βιωματική μας συνάντηση και ήθελαν να τις εφαρμόσουν.

Ολοκληρώνοντας την παραμονή μου εκεί είχα την ευκαιρία να δω την προπόνηση των παιδιών στο γυμναστήριο «Εν δράσει» της περιοχής και να ευχαριστήσω παράλληλα και τον υπεύθυνο του τον κ. Δημήτρη Καραστέργιο για τις ωραίες φωτογραφίες που μου έστειλε και μπορείς να δεις.

Ευχαριστώ για όλα όσα συζητήσαμε και μου δώσανε απλόχερα από την εμπειρία τους τόσο οι προπονητές

 • Φανή Κυρκοπούλου [Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]

 • Ιωσήφ Παρασκευόπουλος [Σέρρες ‘93]

 • Λάμπρος Ρουκάς [Γ.Σ. Δεσκάτης]

 • Ανδρέας Τουμπέκης [Γ.Σ. Νίκη Βύρωνα]

 • Παναγιώτης Χαραμής [Α.Ο. Παλαιό Φάληρο]

Όσο και οι αθλητές

 • Ραφαηλία Γρηγοριάδου [Σφυροβολία, Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Ευθυμία Καραστογιάννη [Σφυροβολία, Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Γιώργος Κίλογλου [800m, Σέρρες 93]
 • Χρήστος Κοτίτσας [800m, Γ.Σ. Δεσκάτης]
 • Δημήτρης Λεβαντινός [400m εμπόδια, Γ.Σ. Ηλιούπολης]

 • Θεμιστοκλής-Ευάγγελος Μιλάς [2000m στιπλ, Γ.Σ. Νίκη Βύρωνα]
 • Ιωάννης Μπέϊκος [Σφυροβολία, Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Βαγγέλης Μυλωνάς [1500m, Α.Ο. Παλαιό Φάληρο]
 • Ανέστης Παπούλιας [3000m, Πανιώνιος Γ.Σ.Σ.]

Αν θέλεις διάβασε εδώ την ευχαριστήρια επιστολή προς τον ΣΕΓΑΣ του προπονητή κ. Χαραμή για όλη αυτή την προετοιμασία των αθλητών […]

Καλή επιτυχία ! Να το χαρείτε !

athlites.proponites_proetoimasia viomatiki omilia gia piesi ston athlitismo2 vradino fagito2 vradino fagito

ΥΠΟΒΟΛΗ