Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ψυχολογική προετοιμασία στη Δεσκάτη της Εθνικής Ομάδας Στίβου Παίδων-Κορασίδων_Ιούλιος 2013

Στην ατζέντα μου 3 βδομάδες πριν είχα σημειώσει: «2-3 Ιουλίου 2013 ταξίδι στη Δεσκάτη Γρεβενών για το sport campπροετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας στίβου».

Μόλις είχα αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Ιάκωβου Πετσούλα [Μέλους του Δ.Σ.ΣΕΓΑΣ και Προέδρου του Γ.Σ. Δεσκάτης] να παρέχω ψυχολογική υποστήριξη στουςαθλητές.

Παρενθετικά, το sport camp της προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας στίβου έγινεστη Δεσκάτη 30 Ιουνίου-6 Ιουλίου 2013 ενόψει 2 διοργανώσεων α) για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας που θα γίνει στις 10-14 Ιουλίου 2013 και β) για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας που θα γίνει στις 13-20 Ιουλίου 2013.

Ξεκίνησα από Θεσσαλονίκη, πέρασα απο την πόλη των Γρεβενών και έφτασα στον προορισμό μου τη Δεσκάτη. Εκεί με υποδέχθηκαν θερμά ο κ. Πετσούλας και οι προπονητές των αθλητών με τους οποίους συζητήσαμε για τον αθλητισμό και τη σημασία της ψυχολογίας στους αθλητές και στους προπονητές.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό και την ξεκούραση βρεθήκαμε στο γήπεδο, πουυπήρχε και φυσιοθεραπευτής, και παρακολούθησα την προπόνηση των παιδιών. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση η οποία είχε βιωματικό χαρακτήρα καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες με τους προπονητές και τους αθλητές. Συζητήσαμε για την πίεση [τοάγχος] πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα, πώς μπορούμε να τηναναγνωρίσουμε και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Οι αθλητές και οι προπονητές μοιράστηκαν στιγμές πίεσης από τη δική τους αθλητική ζωή. Αυτό βοήθησε, όπως είπαν τα παιδιά στο τέλος της συζήτησης, να δούνε ότι το άγχος δεν είναι από μόνο του αρνητικό αλλά ο τρόπος που σκέφτονται και αντιδράνε σε αυτό το κάνει αρνητικό.

Την επόμενη μέρα, από νωρίς το πρωί, έγιναν ατομικές συναντήσεις δηλαδήσυνάντησα τον κάθε αθλητή ξεχωριστά και μιλήσαμε πιο συγκεκριμένα για την πίεση-άγχος, πώς τη βιώνει, τους παράγοντες που δημιουργούν πίεση, πώς τον επηρεάζει και πώς μπορεί να το διαχειριστεί. Κάποιες τεχνικές όπως ο οραματισμός[visualization], η χαλάρωση και η διαχείριση αρνητικών σκέψεων [NLP] προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του κάθε αθλητή και έγινε και πρακτική εφαρμογή τους. Ήταν ενδιαφέρον που οι περισσότεροι αθλητές θυμόταν πληροφορίες από τη χθεσινή βιωματική μας συνάντηση και είχαν ξεκινήσει να τις εφαρμόζουν.

Ολοκληρώνοντας την παραμονή μου εκεί είχα την ευκαιρία να δω την προπόνηση των παιδιών στο γυμναστήριο «Εν δράσει» της περιοχής και να ευχαριστήσω παράλληλα και τον υπεύθυνο του τον κ. Δημήτρη Καραστέργιο για το φωτογραφικό υλικό που μου έστειλε και μπορείτε να δείτε.

Μια τεχνική είναι βοηθητική όταν αυτός στον οποίο απευθύνεται έχει τη θέληση και το ενδιαφέρον να την αξιοποιήσει.

Για αυτό με την ολοκλήρωση του sport camp θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για αυτή την ωραία πρωτοβουλία τον κ. Πετσούλα και τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ[Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων], τους προπονητές και τους αθλητές για το ενδιαφέρον τους, τη διάθεση τους και την ενεργή συμμετοχή τους στην ψυχολογική προπόνηση-προετοιμασία.

Ονομαστικά

τους προπονητές

 • Φανή Κυρκοπούλου [Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Ιωσήφ Παρασκευόπουλος [Σέρρες 93]
 • Λάμπρος Ρουκάς [Γ.Σ. Δεσκάτης]
 • Ανδρέας Τουμπέκης [Γ.Σ. Νίκη Βύρωνα]
 • Παναγιώτης Χαραμής [Α.Ο. Παλαιό Φάληρο]

 

και τους αθλητές

 • Ραφαηλία Γρηγοριάδου [Σφυροβολία, Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Ευθυμία Καραστογιάννη [Σφυροβολία, Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Γιώργος Κίλογλου [800m, Σέρρες 93]
 • Χρήστος Κοτίτσας [800m, Γ.Σ. Δεσκάτης]
 • Δημήτρης Λεβαντινός [400m εμπόδια, Γ.Σ. Ηλιούπολης]
 • Θεμιστοκλής-Ευάγγελος Μιλάς [2000m στιπλ, Γ.Σ. Νίκη Βύρωνα]
 • Ιωάννης Μπέϊκος [Σφυροβολία, Αίολος Μακεδονίας Γ.Ε.Π.Θ.]
 • Βαγγέλης Μυλωνάς [1500m, Α.Ο. Παλαιό Φάληρο]
 • Ανέστης Παπούλιας [3000m, Πανιώνιος Γ.Σ.Σ.]

“Οι αθλητές των ρίψεων και οι δρομείς εμποδίων, ημιαντοχής και αντοχής που συμμετείχαν προετοιμάσθηκαν κατάλληλα και έμειναν ικανοποιημένοι από την φιλοξενία..Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και σε συνδυασμό με την παρεχόμενη φυσιοθεραπευτική υποστήριξη, τη χρήση του γυμναστήριου και την ψυχολογική υποστήριξη από την ειδικευμένη ψυχολόγο κ. Ευφροσύνη Μήτσιου, συνέβαλαν σε μία άρτια προετοιμασία..”

Τη συνέχεια του δελτίου τύπου και την ευχαριστήριας επιστολής των προπονητώνμπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

Καλή επιτυχία στην Εθνική Ομάδα! Να χαρείτε την κάθε σας προσπάθεια !

 

Μπορείτε να δείτε και απευθείας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων πατώντας σε αυτό το σύνδεσμο http://www.linkupvideos.com/the-8th-iaaf-world-youth-championships-2013-live-stream-donetsk-ukraine-video_ce750b5e9.html

vradino_fagito2 viomatiki2 viomatiki venetikos_grevena

Σημείωση: Η τελευταία φωτογραφία είναι από τον ποταμό Βενέτικο στα Γρεβενά [μια απο τις ομορφιές αυτού του τόπου].. σε μια μικρή στάση που έκανα επιστρέφοντας για Θεσσαλονίκη.

ΥΠΟΒΟΛΗ